2011. október 29., szombat

Terra Nova – készítői szemszögből



Forrás:sorozatjunkie.hu

A Terra Nova-interjú, melyet az EW készített két íróval, Brannon Braga-val és René Echavarria-val. Tudom, hogy sokan mit gondolnak a sorozatról, hiszen a TN-hez érkezett a legtöbb komment, ti is tudjátok, hogy mi mit gondolunk, felváltva írtuk a kritikákat – egyértelmű, hogy a nézők zöme csalódott. Most hallgattassék meg a másik fél is, a tovább mögött el lehet magyarul is olvasni az interjút, köszönet érte Gaabor10-nek!
Pár szemelvény: az epizodikusságot követően végre szerializálttá válik a sorozat (ki tudja, ez mennyire lesz így?!), természetesen a FOX akarta, hogy epizodikus legyen (az elején), hiszen így lehet nézőket szerezni és megtartani (ld. Fringe), meg fog nőni a tét, nem biztos, hogy minden fő karakter megmarad a végére vissza fog térni 2149 (nem sokáig).
EW:   Gratulálunk a. Úgy hallom, hogy a sorozat innentől szerializáltabb lesz, igaz?
R.E.:  Bizony. Az évadban kifejtjük az egész Sixer-mitológiát. Látni fogjátok ki és miért küldte őket ide, és mindez a fináléban csúcsosodik ki.
B.B.:  Mindegy, hogy a sziklákon lévő fura jelek, vagy akár az új dolog, amit hétfő este mutattunk be a „tárolóval”, ezen dolgok mindegyike a 13.rész végére eléri a csúcspontját, és mindegyik fel is lesz fedezve. Vicces volt ezt csinálni. Ahogy az epizódok haladnak, ezek a dolgok a történet előrehaladásával bontakoznak ki.

EW: Olyan volt az egész, mintha a pilotban meglettek volna a szerializált elemek, aztán a FOX azt mondta „csináljatok jobban egyedülálló részeket”..

B.B.: A csatorna vezetőjét dugod? Kémeid van náluk?
EW: Hasonló történt a Fringe-nél is..
R.E.:  Igaz, hogy az első pár epizódban nagyon sok mindent figyelembe akarsz venni. Most ezeket a szálakat vesszük fel. Josh története erős érzelmeket vált ki, azzal kapcsolatban, hogy mit hajlandó megtenni azért, hogy idehozza a barátnőjét és megtesz minden tőle telhetőt. Ahogy az évad előrehaladt, egy nem várt felfedezés volt az, hogy ez egy lehetőség arra, hogy jeleneteket mutassunk a Sixers-ekkel, de nem a felnőtt szereplőkkel. Továbbá ez egy furcsa szerelmi háromszögbe helyezi Josh-t Skye-jal, hogy Skye, hogy veszi fel a versenyt az idealizált barátnővel.
B.B.:  A kérdés fel lett téve a [hétfői] epizódban-amit mi úgy gondoltunk, hogy igazán jó példa arra, hogy merre is halad a sorozat az egyedülálló részekkel, és a haladó cselekményfonállal. Fel lett téve a kérdés: „ Mi is a Terra Nova igazából?” Ezt a kérdést el fogjuk kezdeni megválaszolni. A dolgok nem azok amiknek látszanak. Taylornak nyilvánvalóan titkai vannak. Jim eltitkol bizonyos dolgokat Taylor elől a Hatosoknál tett látogatásáról. És valami „nagy” történik, aminek Jim majd a közepében találja magát.
EW: Látunk majd több jelenetet 2149-ből? 
R.E.: Nem fogunk túl sokat látni 2149-ből. Látni fogjuk, hogy az összeesküvést a Hatosokkal 2149-ben szervezték, és ahogy haladunk az évadzáró felé, eljutunk 2149-be, és látni fogjuk azt nyíltabban is. De a történet túlnyomó része Terra Nován játszódik.
B.B.:  Amikor eljutunk oda, na az tényleg fasza lesz.
EW: Többnyire ez egy nagyon vidám sorozat. Ez egy vita része volt- hogy ahhoz, hogy ez egy „családi sorozat” legyen, lágyabb hangnem kell? 
R.E.: Ez a sorozat alapja. Egy családról szól, tini gyerekekkel, és egy igazán fiatal kislánnyal.
B.B.: Van egy egyfajta optimizmus a sorozattal kapcsolatban, amit szeretünk. Ami nem jelenti azt, hogy a sorozat nem fog igazán rémisztővé válni. Drámai dolgok fognak történni a családdal, nagy kihívásokkal.
B.B.: És legbelül, ez nem egy cinikus sorozat. Vidámnak nevezted. Ahogy René is mondta, ez a sorozat lelke. Ez olyasmi, amit mindig is szerettünk a sorozattal kapcsolatban-hogy még a legsötétebb pillanataiban is egy összetartó családról szól.
R.E.:  Az akarod, hogy az embereknek is ez legyen az érzése-„Terra Novára akarok menni,  Terra Nován akarok élni”. Emberek halnak meg, rossz dolgok történnek, mégis ezt az érzést akarod.  Ez egyike azon szálaknak amit be akarunk vonni.
EW: Beszélnétek olyan király dínókról amik majd feltűnnek a sorozatban? 
R.E.: A Halloween esti részt úgy lehetne leírni, hogy „gyilkosság dinoszaurusz által”. Van egy új dínó a Nykoraptor, amit úgy lehetne jellemezni, hogy „cápa lábakon”. Elképesztően gyors, és elképesztően gyorsan mászik. Ez afféle saját verziójú Velociraptor. Csak 120 centi magas, de veszélyes.
B.B.:  És akkor még ott van a legnagyobb dínó amit alkottunk, a legnagyobb az őskori leletek alapján. Elképesztően néz ki. Valamint csináltunk egy ősi Komodo sárkányt is.
EW: Úgy tűnik, hogy minél nagyobbak, annál nehezebb őket megvalósítani. Mint például az ami a Pilotban a kerítéshez jön, vagy akár a Jurassic Parkban a bronthosaurus csorda az elején. Talán azért, mert nem vagyunk hozzászokva ekkora méretű állatok látványához.
B.B.: A fényes nappal még nagyobb kihívás.
R.E.: Ez az én teóriám. A Jurassic Park dínóit is túlnyomórészt éjjel láttuk.
EW: Úgy hallottam, hogy a Fináléra nagy cliffhangert terveztek.
R.E.: Egy cliffhanger-félét. Minden végigjátszunk. Minden szál a csúcspontjához érkezik, két órás finálé lesz.  Tervbe van véve a 11. zarándok csoport megérkezése – és kérdés, hogy vajon ki fog feltűnni? Az egész Hatos dolog meg lesz válaszolva, és magyarázatot kap. Valamint egy új rejtéllyel is készülünk, szóval ebben az értelemben igen, cliffhangert.
EW: Akkor ti határozottan számítotok egy második évadra.
R.E.:  Bizakodunk és számítunk is rá. És talán magabiztosak is vagyunk.
EW: Kezdetben a Pilotnál olyan érzésünk volt, hogy sok dudás volt egy csárdában  Az évad felvételének a végére egyedül hagytak titeket, hogy csináljátok a sorozatot?  Vagy a teljes folyamaton együttműködtetek?
R.E.:  A sorozat tele van lehetőségekkel. Annyi irányba el lehetne indulni. Rengetegen próbálták megmondani, hogy merre kéne. Néha nehéz volt az emberek számára feladni az ötletüket, hiszen kétféle dolgot sokszor nem lehet egyszerre megvalósítani.  Néha, hogy kinyiss egy ajtót, be kell csuknod egy másikat. Ez nem lesz a „24” és a „ Jurassic Park” keveréke. Úgyhogy igen, egy bizonyos ponton túl, az ember elkezd egy kicsivel könnyebben lélegezni, és a történetmesélés saját életre kel. Láttuk a munkát, hogy milyen karakterek vannak, és elkezdtük őket követni – mint minden sikeres sorozat esetében.  És nem tudom, hogy a mi sorozatunk ilyen-e. Következő héten egy krimi lesz. Azután egy nagy katasztrófafilm. Utána meg egy intim kamaradarab ami kizárólagosan csak Josh-ról és Maddy-ről szól.
B.B.:  Egy hitchcocki-thriller a gyerekekkel.
R.E.:  És ezután, a következő hét egy nagy, a mitológiára építő epizód, ahol Jim és Taylor szembe kerülnek egymással.
EW: Említettétek Josh-t és Maddy-t. A kommentek kritikáinak egyik ismétlődő célpontja a tini-románc. Nem tudom, hogy ez széles körben elterjedt, vagy csak a nézők egy része gondja így, akik nincsenek annyira oda a sorozatért.
B.B.: Adottak ezek a tinédzserek ebben a nagyon valószínűtlen történelem előtti sci-fi szituációban. A dolgok itt máshogy mennek. Elvárják tőled, hogy hamar felnőj. Voltam a Comic-Conon, a „Runaway”-t vetítettük, körülbelül kétezres közönségnek, és imátták a részt mikor Mark Reynolds udvarol Maddy Shannonnak.
R.E.: Ott van az a sok katona Terra Nován, sokan közűlük szinglik. Aztán pedig itt vannak ezek a fiatal telepesek. Taylornak régimódi szabályai vannak arról, hogy hogyan kell rájuk hatni- udvarolni kell nekik.  Marknak és Maddy-nek nagy része van a történetben. Látni fogjuk az első teljes randijukat, ami rosszabbul nem is sikerülhetne.
EW: Meg tudtok ölni egy dínót? 
R.E.: Meg tudunk ölni egy dínót.
EW: Meg fogtok ölni  egyet?
R.E.: Látni fogjátok az évad folyamán egy dinoszaurus halálát, igen.
EW: Az emberek nagyon elszántnak tűnnek, a helyi állatvilág védelmezésében.
B.B.:  Az újrakezdés miatt jöttek. Nem fognak megölni egy ragadozót addig, amíg nem szükséges; szónikus fegyvereik vannak. Az emberek mindent megehetnek amit akarnak, kivéve a kutyákat és dínókat, a nézők nem szeretik nézni, ha ezek megsérülnek.
EW: Nyílvánvaló, hogy Taylor tud kommunikálni a jövővel. Meg szabad tudnunk, hogy hogyan, vagy szándékosan van visszatartva? 
B.B.: Ha az átjáró nyitva van, akkor tudnak kommunikálni. Adatokat cserélhetnek. Minden 4-6. hónapban kommunikálhatnak. Amúgy el vannak vágva a jövőtől.
EW: Ahhh, értem. Ha a TN megkapja a második évadot, van már valami elképzelésetek arról, hogy hogyan tovább? 
R.E.: Megtaláltuk a számunkra kényelmes egyensúlyt a család, mitológia és az akció között. Tény, hogy ez nem mindenki sorozata. Tudom, hogy vannak pillanatok, mikor azok, akik az akciójelenetekért, a tesztoszteronért nézik a sorozatot, csak forgatják a szemüket. És lesznek olyan pillanatok, amikor azok akik családosan nézik, majd el akarják takarni a gyermekeik szemét.
EW: Szóval ha visszatér, ismét 13 részes lesz az évad? 
R.E.:  Szívesen megcsináljuk, bármilyen számot is mond a FOX.  Talán van szám a 13 és a 22 között. 22 részt lehetséges, hogy nehéz lenne elkészíteni, mivel 8 hét utómunkálatos időnk van az effektekre- dínókra, és a díszlet számítógépes kiegészítésére. Például akárhányszor csak belépünk a kórházi részlegbe, folyton el kell készíteni a kijelzők adatait.
EW: Még valami amit hozzátennétek? 
R.E.: Elmondhatjuk, hogy az évad végéig meghal egy közkedvelt karakter.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése