2011. szeptember 29., csütörtök

Sorozat értékelése(sorozatjunkie)


Nem akarok úgy tenni, mintha nem lenne igaz: a Terra Novában benne lapul egy idővel remek sorozat, a probléma az, hogy a pilot ettől még elég messze van.

Vajon milyen lehet országos tévén meglepődni valamin? Ha hallod azt a történetet, hogy embereket küldenek vissza a dinoszauruszok korába, mivel a Föld élhetetlen állapotba került a 22. század végére, akkor mire gondolsz? Mik azok a húzások, amik eszedbe jutnak? Na pont azok lesznek itt is. Kivétel az újoncoknak. Például nagy összeget mertem volna arra tenni, hogy páran kerítésen kívül fognak bóklászni és bajba kerülnek. Hát, nem ez lett?
Nem azt mondom, hogy a Terra Nova nem lóg ki a jelenlegi sorozatok közül, hiszen ez hatalmas baromság lenne a feltűnő dínókat és a dzsungerkörnyzetet látva. Viszont meglepetés nem sok van benne, az biztos. A dráma panelek pedig akármelyik emberi kapcsolatokkal foglalkozó sorozatból jöhetnének. Nyilván, a múltban is emberek vagyunk, de mégsem a klisék nagykönyvét kéne kinyitni.

Nekem az Avatar ugrott be. A végletekig lecsupaszított, működésük miatt agyonhasznált paneleket kapjuk történetként. Sorozatként viszont nincs ott az a hatalmas technikai háttér, hogy legyen valami plusz melléjük. Ez a teljesen legközépre belőtt mentalitás jellemzi a sorozat dupla epizódos premierjét.
A Terra Novában egy dolog működik, az a felfedezés varázsa. Nem csak, hogy dinoszauruszok lapulnak az őserdőben (meg undorító bogarak, brr), hanem mindenféle gyümölcsök, ismeretlen területek. Amikor ezzel foglalkozik a sorozat a lázadó fiú, a szonda körüli idősík kavarás, és a természetesen szükséges terroristának tűnő csoport helyett, akkor tényleg olyasmi, amit még nem láttunk a tévében. És akkor jó a pilot.
Egyelőre minden karakter papírmasé, talán a főszereplő családon alapoztak kicsit normálisabban, de igazából mindenki hozza a szerepét eddig. Hogy nincs maradandó egyelőre, az is biztos.

Ha akarnám oltani a sorozatot, akkor a jövőben játszódó részeket darabokra szedném, hiszen ott a borzasztó CGI és az elnagyolt történet miatt rengeteg fogás lenne, de nincs értelme, túlestünk rajta és kész. Bár egyeseknek biztos előny, hogy nem flashback módszerrel tudtuk meg mi történik a 22. században, szerintem jobban ütött volna a pilot, ha onnan indulunk, hogy az új csapat megérkezik a múltba, az erdő közepén alig kapva levegőt. Lehet eredetileg innen is indult, csak aztán eltelt a tervezett premier időpontjától több mint egy év, és toldozták-foldozták közben.
Azt hiszem maximum 6/10. Van itt pénz, de látszik a CGI természetesen, viszont cserébe kapunk dinoszauruszokat, őserdőt, rengeteg díszletet. Pont a befektetett összegek miatt kellett ennyire biztonsági játékot választaniuk. Bejött?

Forrás:sorozatjunkie.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése